fbpx

Deze boeken inspireren mij…


Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s, zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt je aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.


Brené Brown heeft de afgelopen twintig jaar onderzoek gedaan naar de emoties en ervaringen die betekenis geven aan ons leven. De afgelopen zeven jaar werkte Brené nauw samen met leiders en cultuurveranderaars over de hele wereld. Ze ontdekte dat allerlei bedrijfstakken, van kleine start-ups tot Fortune 50-bedrijven, met dezelfde vragen worstelen: ‘Hoe ontwikkelen we moedige leiders en hoe verankeren we moed en durf in onze bedrijfscultuur?’

In haar nieuwe boek combineert Brené haar onderzoeksresultaten met persoonlijke verhalen en voorbeelden om deze vraag te beantwoorden. Durf te leiden gaat over écht leiderschap: vanuit het hart en vol moed.


Ricardo Semler doet niet aan leiderschap, hij is leider. Onderzoekend, consequent, gedreven en geïnspireerd begeeft hij zich keer op keer in het oog van de storm. Hiervoor bestaat geen theorie, alleen maar bewustzijn en attitude. Hij is een man die steeds aandachtig waarneemt, voortdurend vragen stelt, aan anderen, maar vooral aan zichzelf. Vervolgens neemt hij nooit genoegen met ‘het is zoals het is’ antwoorden, met regels en voorschriften die allang niet meer hun doel dienen. Met structuren die aanzetten tot onderlinge competitie in plaats van samenwerken. Keer na keer maakt hij zo korte metten met conventionele regels en denk-werkwijzen. Bij Semco beoordelen medewerkers hun leidinggevenden, wordt ieders mening en ideeën gewaardeerd, positief of negatief. Mag iedereen de media te woord staan. Wordt ieders bijdrage gemeten op basis van de resultaten die hij boekt. Bij Semco geloven ze, en laten ze zien, dat ruimte geven, leidt tot innovatie en meer productiviteit. Ze geloven en bewijzen dat gelukkige werknemers betrokken zijn en verantwoordelijkheid tonen. En gebeurt dit dan soms toch niet, dan wordt over ontslag ook helemaal niet moeilijk gedaan.


Caroline Webb werkt al vijftien jaar met wetenschappelijk bewezen effectiviteitsadviezen. Zij verzamelde alle recente kennis op het gebied van psychologie, gedragseconomie en neurologie en schreef op basis daarvan dit praktijkboek. Het staat boordevol tips, adviezen en verklaringen. Het helpt je productiever te werken, gesprekken en samenwerking te verbeteren, scherper te redeneren en meer invloed op je omgeving te krijgen. Het geeft je ook nog adviezen om beter om te gaan met de onvermijdelijke tegenslag. Het recept voor een goede dag is opgebouwd rond de volgende thema’s: * prioriteiten stellen * productiviteit * relaties onderhouden * denken en beslissen * beïnvloeden en beïnvloed worden * weerbaarheid en veerkracht * energie en vitaliteit.

Plaats een reactie